Symptomen Prikkelbare Darmen

Symptomen van het Prikkelbare darm syndroom, of PDS of IBS ( Irritable Bowel Syndrome in het Engels ) zijn pijn in de buik, buikkramp, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Bij iedereen is het symptoom anders. De ene keer is kan je minder dan 3x per week poepen. De ontlasting is dan vaak droog en hard. Een ander woord voor obstipatie is verstopping of constipatie. De medische term hiervoor is vertraagde of moeizame defecatie ( stoelgang ). Daar heeft ongeveer 15% van de mensen last van. De oorzaak is niet precies bekend. Maar wel bekend is dat 3x zoveel vrouwen dan mannen daar last van hebben.

Er is bewezen dat mensen die angstig, dwangmatig, afhankelijk, gevoelig of depressief zijn meer kans op het prikkelbaar darm syndroom hebben. Cliënten kunnen in een cirkel komen waar stress de klachten verergert, terwijl stress de klachten eveneens veroorzaakt.

Met hypnose kun je een diepe ontspanning oproepen. Ontspanning kan een positieve invloed uitoefenen op de symptomen. Ook leer je bij hypnotherapie zelfhypnose om de buik en darmen te beheersen. Via een staat van ontspanning kun je jezelf vertellen dat de buikspieren rustig en ontspannen zijn. Drie op de vier mensen hebben duidelijk baat bij hypnotherapie.

Hypnotherapie is vaak onderzocht In 1989 werd onderzoek gedaan waar 33 cliënten vier sessies van 40 minuten kregen. Daarnaast oefenden ze 2x daags zelfhypnose. 11 mensen hadden helemaal geen symptomen meer erbij en bij 20 mensen was sterke verbetering. Het maagdarmkanaal kan verstopt worden door stress en hypnotherapie helpt bij ontspanning. Hypnotherapie verbetert ook de doorbloeding van de darmwand en door ontspanning en verminderen van stress is de kans op ontstekingen kleiner.

Een PDS voorbeeld

In de praktijk komt Michael (27). Hij is accountmanager en thuiswonend. Omdat hij elke keer diarree kon krijgen zorgt hij dat hij elk toilet kan vinden. Hij probeerde aanvallen te voorspellen en richtte zijn leven in naar de darmklachten. Op zijn werk stond hij ook onder hoge druk met veel stress. Hij ging steeds minder vaak naar buiten. Sociale contacten werden minder. De afhankelijkheid van zijn ouders werd groter. Hij voelde zich steeds depressiever. Nadat de arts fysieke oorzaken had laten uitsluiten adviseerde hij hypnotherapie.

Als hypnotherapeut stel ik eerst mijn cliënt op zijn gemak en zorgde er om te beginnen voor dat hij zich kon ontspannen. Door die ontspanning bleef hij niet in de angst en controle hangen. Ook gaf ik hem invloed terug op de spijsvertering en dat zijn lijf op een natuurlijke wijze zijn werk zou gaan doen. Hij kreeg de suggestie dat hij alleen bij aandrang naar het toilet behoefde te gaan. Michael kreeg de suggestie dat hij weer zijn vrienden en relaties kon bezoeken zonder dat dit op zijn darmen zou slaan. Ook kreeg hij een telefoonopname mee het zelfhypnose suggesties.

Na een sessie of 3-4 begonnen de suggesties aan te slaan. Hij ging weer aan het werk en kwam weer in contact met anderen. Zijn darmen deden weer normaal hun werk en na afloop voelde hij zich duidelijk opgelucht. Hypnose doorbrak zijn ongemak. Michael’s humeur werd beter en zijn sociale leven kwam weer in orde.