Prikkelbare darmen

Buikpijn, kramp, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Iedereen kent dat gevoel. De ene keer is er diarree, de andere keer constipatie. De ontlasting bij PDS-klachten is soms bonkig, soms keutelig, en soms weer waterig. Het prikkelbare darmsyndroom (PDS), ook wel Irrateble Bowel Syndrome (IBS) genaamd, komt voor bij 10 tot 20% bij de volwassen bevolking. Niet iedereen gaat er mee naar de dokter. Prikkelbare darmen veroorzaken niet alleen stress, maar spelen ook een rol bij het ontstaan ervan. Kent u bijvoorbeeld uw reactie toen de onderwijzer met een krijtje op het bord kraste? De meesten krompen ineen. Of kent u de reactie bij opwinding? Bij de meeste mensen klopt het hart dan sneller en ook de ademhaling neemt toe. Ook darmen vertonen dergelijke onbewuste reacties bij een bepaald buikgevoel...

De voordelen van hypnose bij prikkelbare darmen zijn meermaals onderzocht. Zo werd in 1989 een onderzoek gedaan, waarbij 33 mensen 4 hypnotherapie sessies van 40 minuten kregen en waarin ze 2x daags behandeld werden met hypnose. Na de behandeling hadden 11 mensen helemaal geen symptomen meer en was er bij 20 mensen een duidelijke verbetering opgetreden. Stress kan het maagdarmkanaal verstoppen en het kan door klassieke hypnose worden tegengegaan. Opvallend is dat prikkelbare darmen soms ook ontstaan bij uitval of verminderde werking van andere organen, door gebruik van hormonen, door spanning, etc. De hypnotherapeut pakt darmklachten aan door onder andere klassieke en moderne hypnose, bio-energetica en lichaamsgerichte oefeningen Er zit vaak veel meer vast tussen lichaam en geest dan we ons voor kunnen stellen. De behandeling duurt gemiddeld drie maanden om de klachten te doen verminderen of te laten verdwijnen. De praktijkruimte ligt voor alle onvoorziene omstandigheden tegenover het toilet. Dit is erg belangrijk voor mensen met PDS klachten. Darmklachten beheersen echt je dagelijkse leven als je er last van hebt. En hypnotherapie? Dat scheelt echt een hoop ongemak!

Een technische toelichting van wat er gebeurt ziet er ongeveer zo uit (bij benadering):

Bij onderzoek ziet men bij mensen met PD- klachten, dat de stress-as verstoord is. Deze as begint in de hypothalamus / hypofyse. Vervolgens geeft de bijnier bepaalde hoeveelheden adrenaline / cortisol af. Via receptoren in de hypocampus (dopaminergisch) koppelt het geheel weer terug, tenzij door chronische stress de receptoren ongevoeliger zijn geworden. Dan vindt dit proces minder goed plaats en wordt de zgn. stress-as minder goed geremd. Hierdoor ontstaat eigenlijk dus meer stress. Alle systemen die aan de stress-as hangen (o.a. prefrontale cortex kunnen uit balans raken als de prefrontale cortex uit balans raakt). Daarom is een goede verhouding tussen het sympatische en het parasympatische zenuwstelsel ook zo belangrijk. Er kan wellicht ook sprake zijn van schade aan de prefrontale cortex, waardoor de stress as uit balans zou kunnen raken. Hierover zijn weinig gegevens bekend omdat dit zeldzaam voorkomt.

Het lichaam is een complex mechanisme waar allerlei wisselwerkingen plaatsvinden. In de natuurgeneeskunde wordt ingezet op verbetering van het zelfherstellend vermogen van de mens. Ook hypnotherapie draagt daar zijn steentje aan bij.