Jeuk verminderen

Met hypnotherapie kun je jeuk door eczeem soms verminderen

Eczeem jeuk

april 2020 - Stress verergert eczeem. Hypnotherapie vermindert de jeuk door eczeem en de onrust.  Indirect vermindert hypnotherapie ook de klachten die ontstaan na slaapgebrek (na prikkelbaarheid, meer stress, meer jeuk...). Doordat de stress verminderd wordt kunnen de eczeem klachten afnemen. Hierdoor ontstaan een betere balans in het lichaam en voelt men zich meer ontspannen en gezonder.

Jeuk staat bij constitutioneel eczeem voorop. Wat de oorzaak is van jeuk bij constitutioneel eczeem is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat zich in de huid jeuksensoren bevinden, die geprikkeld kunnen worden door bepaalde stoffen in het lichaam. Bij mensen met constitutioneel eczeem worden deze sensoren waarschijnlijk eerder en sneller geprikkeld dan bij andere mensen. De jeuksensoren geven prikkels af via zenuwen naar het ruggenmerg en de hersenen. In de hersenen wordt de prikkel als 'jeuk' waargenomen. De hersenen zorgen ook voor de reactie: krabben. Krabben bij jeuk is een soort reflex. Een baby begint zich dan ook meteen te krabben bij jeuk. Het is net als wanneer iemand zijn hand wegtrekt als hij iets heeft vast gepakt dat gloeiend heet is.

Veel mensen met constitutioneel eczeem hebben een soort achtergrond jeuk. Deze jeuk is als het ware continue op de achtergrond aanwezig. Steeds jeukt het wel ergens, maar het is geen jeuk die dwingt tot krabben of wrijven. Als men wel krabt dan gebeurt dat vaak bijna onbewust. In tijden waarin het eczeem erger is, wordt de jeuk meestal heviger. Deze jeuk treedt vaak in aanvallen op en is niet of heel moeilijk te weerstaan. Binnen enkele minuten breidt de jeuk zich over bepaalde lichaamsdelen of het hele lichaam uit. De aanvallen duren meestal een half uur tot een uur. Het is niet te voorspellen wanneer de volgende aanval intreedt. Soms is dat dezelfde dag nog, soms na enkele dagen of pas na enkele weken of maanden. De aanvallen treden vaak 's avonds op of in de nacht, met slapeloze nachten en oververmoeidheid tot gevolg.

Kenmerk van eczeem is een ontstekingsreactie van de huid die jeuk veroorzaakt. Soms gaat dat gepaard met schilfering van de huid of blaasjes. Er is contacteczeem (door chemische stoffen) en atopisch eczeem (een hyperactief immuunsysteem).

Aan de jeuk is niet veel te doen. Emoties en stress zijn te behandelen met hypnotherapie. (stress, nervositeit, angst, opwinding, verveling, denken aan jeuk).

Rust, ontspanning en afleiding zoeken werken ook (spelletje doen, met iemand een praatje maken, wandelen, doen waar je zin in hebt). Visolie schijnt soms redelijk te helpen evenals gember thee. Het zijn verhalen die ik van cliënten heb gehoord.

Met hypnotherapie kan ook worden gekeken of er “spreekwoorden in stress” zijn en waar dat vandaan komt. Is er sprake van een probleem in meer generaties?

-iemand wordt op de huid gezeten (druk moeten ervaren zonder hersteltijd?),

-een harde huid hebben (een huid die veel van anderen heeft moeten verdragen? Een immuunsysteem / voedsel verwerking systeem dat veel heeft moeten slikken of overbelast is geweest?)

-de huid vol schelden (verwerken van stress door onrecht, onveiligheid, overvraagd stress systeem, agressie?)…

Het is een soort ontdekkingstocht naar de geschiedenis van je lijf en je leven. Op zoek naar de energie die irritatie op de huid geeft!

Bijkomend voordeel van hypnotherapie tenslotte is ook nog dat door de vermindering van stress er minder vaak medicatie als anti-histamine nodig is. Hierdoor vermindert de kans op bijwerkingen van de medicatie.