BURN-OUT

Prikkelbare darmen Breda

IK BEN LICHAMELIJK ZO MOE DAT IK HET NIET MEER WEET

Lichamelijk herstellen van je vermoeidheid lukt niet goed meer. Je lijf is ontregeld. Er komen ongewenste gedragingen. En je kunt meer eten, roken of alcohol drinken dan normaal. Wakker blijven is regelmatig erg lastig. Ook voel je je vaak leeg en verdoofd. Soms voel je je ook wat  depressief en verdrietig. Je weet het niet meer. Je concentreren gaat steeds lastiger. Je bent prikkelbaar en kortaf. Je hoofd draait steeds in een kringetje. Het lijkt er op dat de communicatie verstoord is tussen haar verstand, gevoel, hart, ziel, lijf en andere mensen. Wat is er aan de hand?

WAT IS STRESS? WAAROM BEN IK NERVEUS?

Stress doet je gelijk denken aan spanning en nervositeit. Wat is stress? Wat is nervositeit? Waarom ben ik nerveus? Op zichzelf is spanning zoals nervositeit altijd een neutrale toestand en niet altijd negatief. Maar als je als cliënt aan stress wil werken of de stress of een wat angstig gevoel wilt verjagen? Dan wordt er gepraat over een teveel aan spanning die aanvoelt alsof die niet meer te dragen is.  En stress veroorzaakt vaak emotionele klachten en  psychische klachten. Vaak gaat stress gepaard met angst. Stress veroorzaakt zorgen of lichamelijke spanningsklachten en pijn of druk. Het tegenovergestelde van stress is ontspanning.

Stress is eigenlijk een gealarmeerd gevoel. Als die alarmsignalen voor langere tijd in je lijf afgaan dan heet dat een stressrespons. Het is een verlengstuk bij gaan vechten, bij wegvluchten of bij je tot rust brengen door gezelschap te zoeken bij mensen bij wie je je rustig en op je gemak voelt. Als je stress voelt heb je meestal een naar en kritisch gevoel naar jezelf of anderen.  Je hoeft niet eens in gevaar te zijn om toch stress te voelen. Meestal veroorzaakt je manier van denken over je omgeving stress. Hoe minder invloed je daarop hebt hoe groter de kans op stress kan zijn. Als je lang onder stress staat en onder druk staat kunnen er lichamelijk veel dingen mis gaan. Stress veroorzaakt regelmatig lichamelijke klachten. Denk daarbij aan een maagzweer, hartklachten, prikkelbaarheid, hoofdpijnklachten of erger, slaapklachten of lichamelijke mankementen, pijn in de nek en schouders of pijn in de buik.

WELKE KLACHTEN ZIE JE NA BURN-OUT?

Laatst kwam de 36 jarige Ellen  in mijn praktijk. “Ik weet het niet meer. Ik ben de hele dag aan het huilen. Ik kan zelfs niet eens meer de afwas doen. Het is me allemaal teveel. En ik kom niet in slaap en morgenochtend moet ik op tijd wakker zijn om de kinderen naar school te brengen… Het gaat gewoon niet meer. Ik kan het niet meer aan!"

Bij mensen zoals Ellen zijn de reserves in het lichaam op. Het is een gevolg van intensief over je grenzen  gaan en over je grenzen laten gaan. Er is sprake van totale uitputting en er zijn uitvalsverschijnselen. Haar lijf is uitgeput en doodop. Elke prikkel is teveel. Haar hoofd maalt en ze kan niet stoppen met piekeren. En dat terwijl ze perfectionistisch en professioneel is. Ze leeft volgens integere normen en waarden. En er vaak zijn ook (onmogelijk lijkende) keuze dilemma’s.

Lichamelijk lukt het herstellen van je vermoeidheid niet meer. Je lijf is ontregeld en er komen ongewenste gedragingen: meer eten, roken en drinken dan goed voor je is. Ook voel je je vaak leeg en verdoofd, depressief en verdrietig. Je weet het niet meer. Je concentreren gaat steeds lastiger. Je hoofd draait steeds in een kringetje. Je komt het yoghurt voor je kind naar de kamer terwijl die een minuut daarvoor naar vla had gevraagd. Keuzes maken gaan steeds lastiger terwijl je daar nooit moeite mee had. Op je werk en thuis maak je meer fouten. Je vergeet dingen terwijl je je had voorgenomen om belangrijke dingen op te schrijven en die te onthouden. Maar je vergeet die dingen. Je trekt je terug in jezelf en kunt geen mensen aan je hoofd hebben. Het lukt niet meer om lekker door te werken en je maakt slordige fouten die je daarvoor nooit maakte. Daardoor wordt je weer onzekerder maar ook meer perfectionistisch en kritisch in je gedrag. En je neemt steeds minder deel aan het werk terwijl je daarvoor alle verantwoordelijkheid kon dragen. Je gevoel wordt steeds onmachtiger en kunt niet meer meekomen op je werk en meld je vaker ziek.

Feitelijk is bij burn-out klachten de communicatie verstoord tussen haar verstand, gevoel, hart, ziel. lichaam en omgeving.

Maar er is hoop!  Gelukkig is de prognose bij burn-out goed na behandelingen door hypnotherapie!  Bovendien is hypnotherapie is  heel erg geschikt voor ontspanning. Omdat hypnose helpt te ontspannen is het een prima manier om je stress te verlagen en om spanning te verminderen. Bovendien voelt het voor iedereen heel natuurlijk aan. Meestal begint de hypnotherapeut met het vergroten van je zelfvertrouwen. Daarmee voel je dat je meer controle krijgt over jezelf. Ook wordt de hypnotherapie de verbinding tussen je hart, je hoofd, je geloof in jezelf, je passie en je omgeving hersteld in de richting van jouw verlangen!

Klik op deze link, want :

Een hypnotherapeut helpt je om weer om in jouw tempo op je eigen kompas te varen te vertrouwen!